Nov 1, 2011

Villase kampsuni õpetus enneaegsele beebile

Juhend on tehtud heategevusprojektile "Heategu kõige pisematele". Nannipung kutsub kõiki osalema. Oma kätega tehtud heategu on kõige erilisem.

Rohkem infot leiab lehel:  http://heategu.shutterfly.com/

Vajalikud vahendid:
Ring- ja sukavardad nr 3,5 või vardad, millega saavutab koetiheduse
10x10 cm=22 silmust ja 32 rida.

Sobivad lõngad:
Novita Wool
Titan Wool Winner
Ka teised lõngad, millega saavutad sama koetiheduse.

Lõngakulu: umbes 60 grammi.
Kampsun on raskusastmelt lihtne, äärtes on kasutatud pärlkude, kuid soovi korral võib kududa ka ainult parempidi, sel juhul soovitan alla äärde kududa paar rida ripskude. Töö on kootud nn ühes tükis ja erinevaid kampsuni osi ei tule nõelaga kokku õmmelda.

Alustamine ja kehaosa


Loo 88 silmust kahele vardale (seljaosa jaoks 38 s, mõlema esihõlma jaoks 25 s). Koo 5 rida pärlkoes, seejuures ääre esimene silmus tõsta kudumata üle. Jätka hõlma äärte kudumist pärlkoes.  Märgi ära küljed, siis on hiljem kergem käeavasi arvestada.

Kui töö kõrgus on 8 cm, siis alusta hõlmade kahandusega. Olgu töö pahempidi ees, tõsta esimene silmus kudumata üle ja koo teine silmus pahempidi, koo kuni jõuad viimase 2 silmuseni. Eelviimane silmus koo pahempidi ja viimane silmus tõsta kudumata üle. Pööra töö parempidi ja alusta kahandustega. Koo kaks esimest silmust ületõstmisega kokku,  koo kuni alles jääb 2 silmust ning koo need parempidi kokku. Pärlkoes äärega kudumisel vaata joonist 2.

Kui töö on 12 cm kõrge, siis alusta käeava tegemist. Varruka silmuste ülesse korjamise lihtsustamiseks ja korrektse ääre saavutamiseks, koo varruka poolsel küljel kõige äärmine silmus nii pahempidisel kui parempidisel poolel alati parempidi läbi.
Hõlm
Käeava poolsel küljel koo 1 silmus maha ning jätka kudumist nii nagu enne. Koo esihõlm ülesse kuni alles jääb 8 silmust. Seejärel ära enam kahanda ning koo kuni käeava on 8 cm kõrge, jäta silmused ootele (need kood koos seljasilmustega koos maha).
Seljaosa
Koo mõlemast äärest 1 silmus maha ning jätka kudumist kuni käeava kõrgus on 8 cm, seejärel koo keskmised 20 silmust maha ja jäta 8 äärmist silmus mõlemal küljel ootele.
Koo hõlma ja seljaosa 8 silmust koos maha.

Varrukad


Korja käeavast ülesse 36 silmust ning koo parempidi kuni varruka pikkus on 10 cm, seejärel koo üle ühe silmuse 2 kokku, alles jääb 24 silmust. Jätka 2:2 sooniku kudumist. Kui varrukas on 12 cm kõrge, siis koo kõik silmused maha.

Viimistlus ja paelad


Heegelda kehaosa ääred põhivärviga üle. Kukla taga on soovitav heegeldada 2 kinnissilmus, 2 kinnissilmust kokku. Seejärel võta lisavärv ja heegelda veelkord äär kinnissilmustega läbi. Soovi korral võid ka varruka ääred lisavärviga heegeldada.

Kokku on kampsunil 4 paela.  Üks paelte paar jääb kampsuni sisse ning kinnitab hõlmad ülevalt. Teine väljapoole ja kinnitab hõlmad väljaspoolt.

 1 paela tegemiseks võta kolm 65 cm lõngajuppi ja tõmba need sobivast kohast läbi kampsuni. Keera paelu eraldi ühes suunas ja seejärel pane paelad kokku ning keeruta vastupidises suunas kokku.

Peida lõngajupid ning tee kampsun märjaks. Pane tasapinnalisele alusele kuivama.









Joonis 1 Kampsuni mõõtmed

NB! Muster on näidatud nii nagu jääb näha parempidisel poolel. Selgitusena on lisatud küljel, mis pidi töö ees peaks olema.
paparempidi silmus2 parempidi kokku üt2 silmust parempidi ületõstmisega kokku kududa
phpahempidi silmus2 parempidi kokku2 silmust parempidi kokku kududa
tõsta silmus kudumata üle
Vasak hõlmParem hõlm
töö on parempidi ees2 parempidi kokkupaphpaphpapaphpaphpa2 parempidi kokku üt
töö on pahempidi eespaphpaphpapaphpaphpa
töö on parempidi ees2 parempidi kokkuphpaphpaphphpaphpaph2 parempidi kokku üt
töö on pahempidi eespapaphpaphphpaphpapa
töö on parempidi ees2 parempidi kokkupaphpaphpapaphpaphpa2 parempidi kokku üt
töö on pahempidi eespaphpaphpapaphpaphpa
töö on parempidi eespaphpaphpapaphpaphpa

Joonis 2 Pärlkoes hõlma ääre kudumine
 
 

5 comments:

Mytsi Wabrik said...

See on väga väga hea õpetus ja väga teretulnud, sest olgem ausad, enneaegsetele mõeldud kudumite õpetusi just palju ei leia. Samas aasta tagasi olin ma väga hädas just sellise otsimisel. Jah, ma suudan suvalise beebikampsuni ümber kalkuleerida ja väiksemaks teha, aga mul isiklikult polnud õrna aimugi kui väike see enneaegse kampsun üldse olema peaks. Ja hõlmikkampsunid on üldse beebide jaoks parim variant, seega minu poolt suured-suured kummardused õpetuse eest ja juba jaanuari kuus kavatsen seda õpetust kohandatud (st tavamõõdus beebi jaoks) kujul ka kasutada.

Koduhaldja Pihtimused said...

Tänud õpetuse eest! :)Ma ise koon ka,aga kunagi ei viitsi :( üles kirjutada tegemisi...ja hiljem "leiutan jälle jalgratast" :D

Nannipung said...

Aitäh teile.

Mõõdud on antud arstidelt, kes enneaegsetega tegelevad ja eks nemad teavad kõige paremini neid mõõte. Oma peaga poleks küll arvanud, et see kampsun nii pisikel tuleb. Jämedama lõngaga koob ühe õhtuga valmis.


Ja ma tahaks ka öelda, et kui kellegil käsitööd oskaval inimesel peaks lähikonda sündima enneaegne beebi, siis tehke uuele kodanikule isiklik soe komplekt, mille haiglasse viite. Ma usun, et see on peale praktilisuse ka muretsevatele vanematele väga positiivne emotsionaalne üllatus. Neid asju hoitakse elulõpuni mälestuseks, emana olen selles päris kindel.

Ennike said...

Kui töö on 12 cm kõrge, siis alusta käeava tegemist. Varruka silmuste ülesse korjamise lihtsustamiseks ja korrektse ääre saavutamiseks, koo varruka poolsel küljel kõige äärmine silmus nii pahempidisel kui parempidisel poolel alati parempidi läbi. - absoluutselt ka ei saa aru, mida ma tegema pean :( Kas saaks seletada natuke pikemalt?

Head uut aastat!

Ennike said...

Ma juba "närisin" ise õpetuse läbi :) ja esimene kampsun enneaegsele on valmis. Aitäh õpetuse eest!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...